Liker du fenalår og har tilgang på stort kjøleskap/kjølerom og et tørt, luftig og mørkt sted? Da kan du lage ditt eget. Vi bruker tørrsalting som fungerer utmerket på 1-2 lår.
Du trenger:
- ca 2 kg salt (salt med nitritt gir rødere kjøtt men ikke smaksforskjell). For 2 lår klarer du deg med litt mindre salt. Sjøsalt, fint eller grovt fungerer fint.
- Et stort kar som har plass til låret/lårene.
Start med å besøke oss. Vi har låret til deg. Du bør ta ut isbeinet. Det kan vi hjelpe med hvis du synes det er litt styr.
Salting og modning
- Først må du massere. Dette for å få ut rester av blod som måtte være igjen inne i låret. Start i den tynne enden og stryk/trykk mot den tykke delen. Tørk av med papir.
- Gni kjøttet inn med salt og legg det i et kar og pakk rikelig med salt rundt hele låret.
- Plasseres kaldt, 1 dag pr kg kjøtt. Temperaturen må ikke under 0 grader.
- Når saltetiden er oppnådd, ta låret ut av karet og rist av det. Pakk inn i plast. Legg til modning i 2-3 dager pr kilo i kjøleskaptemperatur
Speking
Nå begynner den lange prosessen. Kanskje også den kjekkeste for nå kan du gå å følge med og kjenne på lukten.
- Stikk hull gjennom knoken og tre gjennom en solid hyssing.
- Heng det opp på et mørkt, tørt og luftig sted. 8-12 grader. Det beste er å henge uten tildekking. Er du redd for fluer, bruk så tynn dekkpose som mulig og ikke la stoffet komme i kontakt med kjøttet.
- Kjøttet skal kjennes fast og ha skrumpet inn noe. Da er det ferdig. Regn med at det trenger 2-3 mnd.
Tips: Vei låret før salting. Vekten skal være redusert med 30-40% når det er ferdig. Jo mer vekttap, jo fastere og tørrere blir låret. Men også saltere.