Liker du fenalår og har tilgang på stort kjøleskap/kjølerom og et tørt, luftig og mørkt sted? Da kan du lage ditt eget. Vi bruker tørrsalting som fungerer utmerket på 1-2 lår.

Du trenger:

  • ca 2 kg salt (salt med nitritt gir rødere kjøtt men ikke smaksforskjell). For 2 lår klarer du deg med litt mindre salt. Sjøsalt, fint eller grovt fungerer fint.
  • Et stort kar som har plass til låret/lårene.

Start med å besøke oss. Vi har låret til deg. Du bør ta ut isbeinet. Det kan vi hjelpe med hvis du synes det er litt styr.

Salting og modning

  1. Først må du massere. Dette for å få ut rester av blod som måtte være igjen inne i låret. Start i den tynne enden og stryk/trykk mot den tykke delen. Tørk av med papir.
  2. Gni kjøttet inn med salt og legg det i et kar og pakk rikelig med salt rundt hele låret.
  3. Plasseres kaldt, 1 dag pr kg kjøtt. Temperaturen må ikke under 0 grader.
  4. Når saltetiden er oppnådd, ta låret ut av karet og rist av det. Pakk inn i plast. Legg til modning i 2-3 dager pr kilo i kjøleskaptemperatur

 

Speking

Nå begynner den lange prosessen. Kanskje også den kjekkeste for nå kan du gå å følge med og kjenne på lukten.

  1. Stikk hull gjennom knoken og tre gjennom en solid hyssing.
  2. Heng det opp på et mørkt, tørt og luftig sted. 8-12 grader. Det beste er å henge uten tildekking. Er du redd for fluer, bruk så tynn dekkpose som mulig og ikke la stoffet komme i kontakt med kjøttet.
  3. Kjøttet skal kjennes fast og ha skrumpet inn noe. Da er det ferdig. Regn med at det trenger 2-3 mnd.

Tips: Vei låret før salting. Vekten skal være redusert med 30-40% når det er ferdig. Jo mer vekttap, jo fastere og tørrere blir låret. Men også saltere.