Grille kan du gjøre når som helst og er muligens en av de mer koselige matlagings metoder som finnes. Her er noen tips som kan gjøre grillingen enda mer vellykket.

Kjøtt

Utenom pølser og hamburgere, fungerer alle typer mørt kjøtt bra til grilling. Som indrefilet, ytrefilet, mørbrad, entrecote, koteletter og kyllingfileter. Gjerne marinert som gir mer smak. Det trenger også kortere steketid som gir mer saftighet.

Varme

Briketter:
Brenner lengre og fungerer som kos lenge etter at grillingen er ferdig. Gir litt svakere varme enn grillkull. Fungerer meget bra sammen med ting som må grilles lenge. La tennvesken trekke i ca 10 minutt før tenning. Grillen er klar når brikettene er dekket av hvit aske.

Grillkull:
Gir mer effekt enn briketter og fungere bra med ting som skal grilles raskt. La tennvesken trekke i ca 10 minutt før tenning. Grillen er klar når kullet er dekket av hvit aske.

Gass:
Det gass mangler på koseskalaen tar den igjen på hurtighet. Grillen er klar etter bare 5 minutt. Og du har full kontroll på varmen. Varmen kan til en viss grad styres på tradisjonelle griller også, ved å lage en sone hvor det ikke ligger kull rett under maten.

Flammer:
Fett som drypper ned i varmen, tar fyr. Flytt da kjøttet til siden og vent til flammene slukker. Et stek videre i en sone uten direkte varme under.

Avstand til varmen:
Ha god avstand mellom varmekilden og kjøttet. Snu ofte for å unngå at maten svir seg

Selve grillingen:

 1. Ta kjøttet ut i god tid så det får temperert seg
 2. La grillen bli skikkelig varm før du starter
 3. Legg på og snu når kjøttsaften pipler frem.
 4. Når kjøttet har fin stekeskorpe på begge sider, snu ofte for å unngå at det brenner seg
 5. Ikke stikk i kjøttet. Da renner saften ut og det blir tørt. Bruk klype
 6. Pensle ofte med matolje så fester ikke kjøttet seg til risten.
 7. Steketermometer i store stykker gir best resultat, se nedenfor for temperaturer

Kjekt å ha til grillingen:

 • Grillklype
 • Grillpensel
 • Grillspyd
 • Hamburgerrist
 • Steketermometer
 • Grillvotter

TEMPERATURER